Marskramerpad

Oldenzaal - Den Haag, 315 km

Bert en Fieke Kassies

Marskramerpad GPX
overige wandelingen
Scroll Down
Het Marskramerpad (LAW 3) is opgedeeld in drie gedeelten:
  1. Oldenzaal-Deventer, 95 km
  2. Deventer-Amersfoort, 100 km,
  3. Amersfoort - Den Haag, 120 km.
Deze delen worden beschreven in drie gidsen die worden uitgegeven door de stichting Wandelplatform-LAW. De gidsen bevat gedetailleerde kaarten en routebeschrijvingen. Hoewel het pad ook is gemarkeerd, is de gids absoluut nodig. Zie de kaarten voor een overzicht van de totale route. Klik op de foto's hieronder voor een vergroting. Zie ook Marskramerpad GPX als gpx route op de kaart.

1. Oldenzaal - Borne, 18+2 km

20 april 2004

Na een langer dan geplande winterpauze hebben we besloten om weer te beginnen aan een LAW pad. Het is vandaag een mooie voorjaarsdag, half bewolkt met een temperatuur van ongeveer 15 graden. We parkeren de auto in Borne aan de Stroomeschlaan en lopen naar het station. De reis met de trein via Hengelo naar Oldenzaal duurt maar 20 minuten, en om 10:30 uur beginnen we aan de wandeling. De tocht gaat via het Holthuis, langs de vliegbasis, over de Deurninger Es naar Deurningen. Vlak na Deurningen wordt duidelijk hoe ver de stad Hengelo oprukt. De route loopt hier door de woonwijk in aanbouw (Hasseler Es).' Later, richting Borne en Hertme, is het weer de mooie afwisseling van zandpaden, grindpaden, en rustige lokale asfaltwegen. Om 14:45 uur arriveren we al weer in Borne en rijden terug naar huis.
het Holthuis het Holthuis het Holthuis Deurninger Es Hasseler Es schapen

2. Borne - Ambt Delden, 13+2 km

2 augustus 2004

Eindelijk weer een deel van het Marskramerpad gelopen. Vanaf de halte camping Westerholt in Ambt Delden met bus 92 naar Delden, en daarna met de trein naar Borne (totale reistijd 38 min). Om ongeveer 10:45 uur beginnen we aan de wandeling. Het is een warme zomerdag met een temperatuur van zo'n 27 graden. We lopen vandaag een relatief kort stuk: met een grote boog via Zenderen om Borne heen en dan via Twickel en de Deldener Es naar Delden. De route gaat door mooi open Twents landschap, en vooral het uitzicht op de Deldener Es is fraai. Omstreeks 14:30 uur arriveren we weer bij camping Westerholt en rijden met de auto naar huis. Met dit mooie weer eten we natuurlijk wel een ijsje in Ommen (samen met alle andere vakantiegangers).
tussen Borne en Zenderen Carmelitessen klooster door het mais Aaweg Noordemolen bij de Noordemolen zonnebloemen op de Deldener Es camping Westerholt

3. Ambt Delden - Rijssen, 20 km

16 september 2004

Vandaag na een periode met regen eindelijk weer een mooie droge dag met zo'n temperatuur van 17 graden. We beginnen de tocht met bus 91/92 van station Rijssen naar de halte camping Westerholt in Ambt Delden (totale reistijd 39 min). Om ongeveer 10:15 uur beginnen we aan de wandeling. Het is duidelijk al weer september: de eikels, vlierbessen, en allerlei andere bessen zitten volop aan de bomen. Vandaag lopen we veel over zandpaden, graspaden, en andere onverharde paden. Wel mooi, maar toch vinden we het een beetje eentonig. Dat zal wel komen omdat we in de vakantie in Oostenrijk zo zijn verwend met fraaie vergezichten. Dit deel van het Marskramerpad is overigens wel prima gemarkeerd. De route gaat via Enter, langs de Regge, naar Rijssen. Het laatste deel langs het Rijssens museum en het Volkspark is wel erg mooi. Om 14:45 komen we alweer bij station Rijssen aan en rijden met de auto naar huis.
zandpad Deldenerbroek langs het Twenthe(zij)kanaal eikels routemarkering graspad langs de Regge vlierbessen gracht rond het Rijssens museum Volkspark Rijssen

4. Rijssen - Holterberg, 13+2 km

27 oktober 2004

Na een koude nacht (voor het eerst dit najaar bevroren autoruiten) rijden we door laaghangende mist naar Holten. Het belooft een prachtige zonnige dag te worden met een temperatuur van ongeveer 12 graden. We parkeren de auto bij NS station Holten en nemen de trein van 10:08 uur naar Rijssen (reistijd 7 minuten). De route gaat vandaag over het Ligtenbergerveld en de Holterberg. Het eerste deel door open landschap en het tweede deel door het bos. In de zon komen de herfstkleuren mooi naar voren. Op de Holterberg gaat de route langs de Canadese begraafplaats waar 1500 soldaten begraven liggen die in de tweede wereldoorlog zijn omgekomen. Midden op de Holterberg verlaten we de route en lopen via de Beukenlaan terug naar Holten. Na deze korte, maar bijzonder mooie, wandeling rijden om 13:30 weer naar huis.
Holter enk Noorderbos bij Rijssen paddestoel Ligtenbergerveld Ligtenbergerveld Plaggenweg rode bosbes paddestoel

5. Holterberg - Lettele, 15+2 km

11 april 2005

Na een lange winterstop weer een wandeling gemaakt op een prachtige zonnige voorjaarsdag met temperatuur van 16 graden. Met Connexxion bus 6 om 10:02 van bushalte Wilmink in Bathmen naar NS station Holten (reistijd 15 minuten). Via de Beukenlaan de Holterberg op waar we het Marskramerpad weer oppakken. Het eerste deel van de route voert over de Holterberg met een aantal prachtige vergezichten. Daarna door een Sallands landschap met boerderijen afgewisseld met enkele stukjes bos. Mooie zandpaden, maar soms ook vrij eentonige stukken asfaltweg zoals bv. de lange Okkenbroekse weg. Na het dorp Okkenbroek komen we via de Marsweg weer bij de auto en rijden omstreeks 14:00 uur weer naar huis.
Beukenlaan Koeweideweg bij de Bosschool Okkenbroekse weg kerk in Okkenbroek magnolia schaap pad bij de Plompmarsweg

6. Lettele - Deventer, 15+1 km

18 mei 2005

Vandaag gaan we met de trein naar Deventer en vandaar om 9:25 uur met stadsbus 6 naar bushalte Wilmink in Bathmen (reistijd bus 35 min). Via de Marsweg bereiken we de route. Eerst door een stuk bos: 't Oostermaet. Alle bomen hebben nu inmiddels jong blad met frisse kleuren. Na het dorp Lettele gaat de route verder over het platteland. Het laatste deel naar Deventer gaat langs het Overijsels kanaal. Aan de overkant wordt een nieuwe woonwijk van Deventer gebouwd. Het laatste deel langs de Drouwelerkolk (een oude rivierarm van de IJssel) is heel fraai. Vanwege een verdraaide knie zijn we gedwongen om de laatste kilometer naar het station met de stadsbus af te leggen. En moeten we ook afzien van de geplande stadswandeling.
brem aan de Marsweg beuk bij Lettele Oostermaet Koerkampshoek Overijsels kanaal fluitekruid kalveren bij de Douwelerkolk Douwelerkolk

7. Deventer - Klarenbeek, 16 km

18 juli 2005

Het is vandaag een mooie dag met wat hoge sluierbewolking en een temperatuur van ongeveer 26 graden. We waren van plan met buurtbus 508 van Klarenbeek via Twello naar Deventer te gaan, maar nadat de buurtbus meer dan een kwartier te laat is, besluiten we alsnog naar station Klarenbeek te rijden, waar we om 09:17 met de trein via Zutphen naar Deventer reizen (totale reistijd 30 min). Via het stadpark en de oude stad komen we op de IJsselkade, waar we met het voetveer naar de overkant varen. De route voert langs de Bolwerksmolen naar Wilp. En daarna naar Gietelo over de Bomendijk. Maar bij de Marsstraat is de dijk afgezet in verband met een onderzoek. Via een omleiding over de N790 (volg bordjes "Dijkroute": er zijn geen rood-witte markeringen!) komen we na "Huize de Poll" weer op de Veluwsche bandijk. Bij Gietelo een fraai gedeelte langs de Voorsterbeek, en dan via het Appense Bos terug naar station Klarenbeek, waar we omstreeks 14:30 uur weer terug rijden naar huis.
stadspark Deventer voetveer over de IJssel gezicht op Deventer Wilp pas geboren kalfje Bomendijk Nijenbeker klei (uiterwaarden) langs de Veluwsche Bandijk

8. Klarenbeek - Hoenderloo, 20 km

30 augustus 2005

Het is vandaag een prachtige zomerdag met een temperatuur van ongeveer 26 graden. We rijden met de auto naar Hoenderloo, en gaan om 09:21 uur met bus 108 naar Apeldoorn, en vervolgens met de trein naar station Klarenbeek (totale reistijd 57 min.), waar we omstreeks 10:15 aan de wandeling beginnen. Het eerste deel van de route tussen Klarenbeek en Beekbergen gaat meestal door open terrein. Daarna gaat de route door het bos wat gezien de temperatuur, die inmiddels flink is opgelopen, wel aangenaam is. Er groeien eind augustus veel bramen en bosbessen langs dit deel van het het wandelpad. Ook de eikels beginnen al van de bomen te vallen. En verder zijn er (door de natte zomer?) ook al redelijk veel paddestoelen te zien. Het gedeelte door het Spelderholt bos gaat door tamelijk heuvelachtig terrein. Vrij plotseling verschijnen de eerste villa's van Hoenderloo, en na de fraaie Heldringskerk komen we op de Middenweg waar we de auto geparkeerd hebben. Zo rond 15:30 uur rijden we weer terug naar huis.
kerk Klarenbeek Beekbergse beek bramen Konijnenkamp wegwijzer Spelderholt paddestoel Heldringskerk Hoenderloo

9. Hoenderloo - Kootwijk, 16 km

5 oktober 2005

Dit deel van de route is slecht (eigenlijk niet) bereikbaar met het openbaar vervoer en daarom zijn we aangewezen op de regiotaxi. De avond van te voren reserveren we de rit van Kootwijk naar Hoenderloo bij regiotaxi De Vallei. Alles blijkt prima geregeld. Om 09:30 uur vertrekken we, en staan in ongeveer een kwartier in Hoenderloo (kosten ruim EUR 10 voor 2 personen). Daar nemen we eerst een kop koffie bij bakker van der Poel, en beginnen om 10:00 uur aan de wandeling. Het is vandaag een mooie zonnige herstdag met een temperatuur van ongeveer 20 graden. Het eerste deel gaat door het Hoenderloosche bos waar het pad bezaaid ligt met eikels en kastanjes. Ook duidelijk zichtbaar is het gewroet van wilde zwijnen langs het pad. De route voert verder over de Hoog Buurlosche heide naar de schaapskooi van Hoog Buurlo. Daarna via de Achterste en Voorste Steenberg naar het Kootwijkerzand. Dit deel loopt enigszins moeilijk vanwege het mulle zand, maar de prachtige omgeving maakt veel goed. De overgang van de woeste grond van het Kootwijkerzand naar de boerderijen rond Kootwijk is groot. Om 13:45 uur zijn we al weer in Kootwijk, en rijden met de auto terug naar huis.
tamme kastanje Hoenderloosche bos Hoenderloosche bos Hoog Buurlosche heide schaapskooi Hoog Buurlo Kootwijkerzand

10. Kootwijk - Veenhuizerveld, 20 km

15 oktober 2005

Het is vandaag weer een mooie zonnige herstdag met een temperatuur van 20 graden. We parkeren de auto in Veenhuizerveld, lopen naar de bushalte, en gaan met bus 105 om 10:08 uur naar Voorthuizen. Daar hebben we om 10:15 uur een rit met de regiotaxi naar Kootwijk gereserveerd. Maar als wij aankomen blijkt de taxi alweer vertrokken. Dus moeten we opnieuw een rit reserveren, die echter pas om 11:00 uur beschikbaar is. Dus eerst maar koffiedrinken in Voorthuizen. Uiteindelijk beginnen we iets na 11:15 uur aan de wandeling in Kootwijk. De wandelroute voert vandaag grotendeels door bos met hier en daar een stukje heide. Langs de Stroese bergen, over de Stroese heide, en door het Stroese bos. Opvallend veel menpaden met paarden en karren. En daarna over het landgoed Boeschoten naar de Gelderse vallei: het einde van de Veluwe. Om ongeveer 15:45 uur komen we bij het eindpunt in Veenhuizerveld.
boswachterij Kootwijk boswachterij Kootwijk Stroese heide Stroese heide Arnhemse Karweg paddestoel

11. Veenhuizerveld - Terschuur, 14 km

6 april 2006

Na de winterstop weer een eerste wandeling op een frisse lentedag met een temparatuur van ongeveer 10 graden. We parkeren de auto in Terschuur en gaan met bus 102 naar Voorthuizen. Dankzij de attente buschauffeur hebben we in Voorthuizen een directe overstap op bus 105 naar de Veenhuizerveldweg (totale reistijd 17 min.). We beginnen omstreeks 10:00 uur aan de wandeling. Dit deel van de route gaat door de Gelderse vallei en over het landgoed Gerven en Appel. Vooral het gedeelte langs de Appelsche heide (Woudweg) is heel mooi. Het eerste deel van de wandeling schijnt de zon en is het aangenaam, maar na de middag steekt er een flinke westenwind op die nogal fris aanvoelt. Maar het is vandaag een korte wandeling: om 13:00 uur zijn we alweer in Terschuur.
Veenhuizerveld landgoed Gerven lente Appelsche heide Appelsche heide Woudweg plassen bij Zwartebroek

12. Terschuur - Amersfoort, 15 km

22 april 2006

Vandaag reizen we met de trein naar Amersfoort, en stappen om 09:15 uur op bus 102 naar Terschuur (halte De Tolboom) waar we om 09:45 uur aan de wandeling beginnen. Het is vandaag een frisse bewolkte dag met een temperatuur van 9 graden. Omdat het gisteren nog bijna 20 graden was hebben we ons een beetje verkeken op de temperatuur, en hebben we eigenlijk te weinig kleding bij ons. Het is vandaag weer een korte etappe vanuit de Gelderse Vallei naar het centrum van Amersfoort. Wij vinden dit niet het mooiste deel van het het Marskramerpad. De gedeeltes langs de Barneveldse Beek en, in Amersfoort, langs de Heiligenbergerbeek zijn het mooist. Rond half een zijn we alweer in het centrum van Amersfoort waar we met een kop warme soep wat op temperatuur komen. Om ongeveer twee uur gaan we weer met de trein naar huis.
Den Olden Florus groot hoefblad Vinselaarseweg langs de Barneveldse Beek ruwe iep reiger Heiligenbergerbeek Lange Jan

13. Amersfoort - Hollandsche Rading, 20 km

5 mei 2006

Het is vandaag een zonnige voorjaarsdag met een temperatuur van 26 graden. Wij reizen met de trein naar Amersfoort, en na een kop koffie beginnen we omstreeks 10:45 uur aan de wandeling. De route voert vandaag over de Utrechtse Heuvelrug door prachtige natuurgebieden. Vrijwel direct na Amersfoort gaat het pad langs (en een klein stukje over) de zandverstuivingen Korte Duinen en Lange Duinen. Daarna door het natuurgebied De Zoom, door het Willem Arntszbos, langs de golfbaan en de Ridderoordsche Bossen naar Eyckenstein. Met dit weer is het heerlijk toeven op het terras van de Mauritshoveve. Ook het laatste deel door het Maartensdijksche Bos is heel mooi. En dan, vrij plotseling, komen we al bij het eindpunt Hollandsche Rading. Om ongeveer 15:30 uur nemen we de trein terug naar huis.
Korte Duinen Lange Duinen bij Willem Arntszbos irrigatiegoot met regelschuif terras Mauritshoeve bij Eyckenstein Maartensdijksche Bos bij Bosberg

14. Hollandsche Rading - Breukelen, 17 km

18 juli 2006

Vandaag na een lange tijd weer een wandeling. Het is een stralende zomerdag met een temperatuur van 32 graden. Toch is het door de lage luchtvochtigheid en een zacht windje aangenaam wandelweer. We reizen vandaag weer helemaal met het openbaar vervoer en komen omstreeks 09:30 uur met de trein in Hollandsche Rading aan. Het eerste deel van de route langs de Graaf Floris V weg en het Tienhovens kanaal is erg mooi. Na Tienhoven volgt een minder boeiend polderlandschap. Wij hebben de indruk dat de weg langs het Tienhovens kanaal (en langs de Loosdrechtsche plassen) mooier is (maar weten dat natuurlijk niet zeker). Na het voormalig Fort Tienhoven is er een heel smal pad naar de Vecht bij Breukelen. Het gedeelte langs de Vecht en door Breukelen is weer fraai. Tenslotte over het Amsterdam-Rijn kanaal komen we bij NS station Breukelen, waar we omstreeks 13:45 uur de trein terug naar huis nemen.
langs de Graaf Floris V weg bij het Tienhovens kanaal bij het Tienhovens kanaal molen de Trouwe Wachter voormalig Fort Tienhoven de Vecht bij Breukelen hortensias langs de Vecht ophaalbrug in Breukelen

Geplande route

15. Breukelen - Noorden, 17 km

regiotaxi Rijnstreekhopper 0800-0247474 http://www.derijnstreekhopper.nl

16. Noorden - Rijnsaterwoude, 17 km

regiotaxi Rijnstreekhopper 0800-0247474 http://www.derijnstreekhopper.nl

17. Rijnsaterwoude - Leiden, 20 km

trein leiden - alphen a/d rijn, interliner 370 rijnsaterwoude, elke 20 min., reistijd totaal 40 min.

18. Leiden - Wassenaar, 16 km

19. Wassenaar - Scheveningen, 18 km

of Leiden - Den Haag, 21 km, via de verkorte route bij Wassenaar.
Scroll Up

Links: