Pieterpad

Pieterburen - Sint Pietersberg, 488 km

Bert en Fieke Kassies

Pieterpad GPX
overige wandelingen
Scroll Down
Het Pieterpad (LAW 9) is opgedeeld in twee gedeelten:
  1. Pieterburen-Vorden, 232 km ( kaart 1 )
  2. Vorden-Sint Pietersberg, 256 km ( kaart 2 )
Deze delen worden beschreven in twee gidsen die worden uitgegeven door de stichting Wandelplatform-LAW. De gidsen bevat gedetailleerde kaarten en routebeschrijvingen. Hoewel het pad ook is gemarkeerd, is de gids absoluut nodig. De route van het Pieterpad GPX (in delen zoals door ons gelopen) is ook online beschikbaar als gpx route op een OpenStreetMap kaart.
Klik op de foto's hieronder voor een vergroting.

1. Pieterburen - Garnwerd, 17 km

2 augustus 2007

Eindelijk moest het er dan toch van komen: het Pieterpad. Het is vandaag lekker wandelweer, licht bewolkt, met een temperatuur van 22 graden. We rijden met de auto naar Garnwerd. Om 10:25 uur nemen we bus 25 naar Winsum, dan met de trein naar Baflo, en tenslotte met bus 68 naar Pieterburen (totale reistijd 34 min). Om 11:00 beginnen we aan de wandeling. De route loopt vandaag grotendeels over kleine asfalt weggetjes, met af en toe een klein stukje bos of weiland. Het eerste dorp op de route is Eenrum. Daar nemen we een korte pauze en lopen daarna naar Winsum. Op het terras van cafe De Gouden Karper nemen we een kopje soep. Het is er gezellig druk. Daarna gaan we op weg voor het laatste deel naar Garnwerd. In het landschap zijn de meanders van de oude Hunze (of Reitdiep) goed te zien. Maar op de asfaltweg naar Garnwerd is veel verkeer. Dit laatste stuk vinden we het minste deel. Het dorpje Garnwerd is wel weer mooi met schattig kleine straatjes. Om 15:00 uur rijden we weer met de auto naar huis.

2. Garnwerd - Haren, 19 km

11 oktober 2007

Een zonnige oktoberdag met een temperatuur van ongeveer 14 graden. Wij rijden met de auto naar Haren en zoeken een plekje op de parkeerplaats bij het Mercurehotel. Om 08:52 nemen we bus 50 naar het station van Groningen, vervolgens met de trein naar Winsum, en daarna met bus(je) 35 naar Garnwerd. Om 10:00 uur beginnen we aan de wandeling. Het eerste deel van de route gaat nog steeds door het Groninger kleigebied. Er is nog volop activiteit van vogels (en roofvogels). Na het van Starkenborgkanaal lopen we Groningen binnen. Omdat de route door hele mooie parken (o.a. het Noorderpark) voert hebben we niet het gevoel in een grote stad te lopen. Op de hoek van de Vismarkt eten we een kop soep in Huis "De Beurs". Langs het Noord-Willemskanaal verlaten we de stad. Het eerste deel is vrij druk (langs de snelweg), maar geleidelijk komen we in een prachtig natuurgebied langs het Paterswoldse meer. Om 15:00 uur zijn we weer bij de auto in Haren terug.

3. Haren - Zuidlaren, 14+1 km

20 oktober 2007

Het is vandaag een frisse herstdag met een temperatuur van ongeveer 10 graden. We parkeren de auto op de brink in Zuidlaren, en nemen om 09:49 bus 59 naar Haren (totale reistijd 17 min). Vanaf de halte Julianalaan aan de Rijksstraatweg lopen we eerst terug naar het Mercurehotel langs de autosnelweg. De eerste kilometer van de route, langs de A28, is niet zo fraai, maar direct daarna is het stuk langs de meertjes bij Sassenhein weer heel mooi. Het hele gedeelte van Haren naar Zuidlaren loopt over de Hondsrug: veel brede zandpaden door licht glooiend terrein. Langs Glimmen, door het Grote Veen bij Appelbergen, en door het Noordlaarderbos. Bij Midlaren komen we het eerste hunebed tegen, dat overigens wel zeer merkwaardig dicht tegen een oude vervallen boerderij aanligt. Over een open en licht glooiend landbouwgebied (alle aardappelen en mais zijn al geoogst) komen we tenslotte in Zuidlaren. Na een gebakken visje bij de kraam op de brink rijden we om 13:45 met de auto weer naar huis.

4. Zuidlaren - Rolde, 18 km

2 april 2009

Na nog een knieoperatie en een jaar rust eindelijk weer een etappe van het Pieterpad. Het is vandaag een prachtige lentedag met een temperatuur van ongeveer 17 graden. We parkeren de auto op de Kerkbrink in Rolde en nemen om 09:57 uur bus 28 en later bus 59 naar Zuidlaren, waar we om 10:45 uur aan de wandeling beginnen. De route loopt over het terrein van de psychiatrische kliniek Dennenoord. Daarna volgt een mooi gedeelte langs de Drentsche Aa. Zo vroeg in het voorjaar is het pad nogal modderig maar toch wel redelijk goed te lopen. Daarna over de Gasterse duinen naar Gasteren. Dat we nog moeten wennen blijkt als de zolen van Fieke's wandelschoenen loslaten: ze heeft per ongeluk haar oude wandelschoenen aangetrokken. Terwijl Fieke lekker op het terras in Gasteren plaats neemt, loop ik verder over het BallooŽr veld (met schaapskudde) naar Rolde. Daarna rij ik met de auto omstreeks 14:45 uur richting Gasteren om Fieke weer op te pikken.

5. Rolde - Schoonloo, 18 km

13 april 2009

Het is vandaag al weer een prachtige zonnige voorjaarsdag met een temperatuur van 19 graden. Om 10:07 nemen van bus 21 van Schoonloo naar Rolde. Het is vandaag tweede paasdag en het centrum van Rolde is vanwege de markt en kermis gesloten voor alle verkeer. Dat betekent een extra aanlooproute van ongeveer 2 kilometer. Langs het kerkhof en de hunebedden pakken we de route weer op. Het eerste stuk loopt over de oude spoorlijn van Assen naar Stadskanaal. Daarna volgt een bijzonder fraai gedeelte langs en over het Andersche Diep. Dan lange rechte stukken door het bos van Gasselterveld, en vervolgens langs het Meindertsveen en het GrollooŽr veld. Om ongeveer 14:45 uur arriveren we in Schoonloo en rijden met de auto weer naar huis.

6. Schoonloo - Sleen, 24 km

1 mei 2009

Het mooie weer kan niet op dit voorjaar. Het is vandaag weer een mooie dag met een temperatuur van ongeveer 20 graden. Alleen is het 's morgens nog wat mistig en duurt het tot 1 uur voordat de zon goed doorkomt. We parkeren de auto op de brink in Sleen en lopen naar de bushalte aan de Boelkenweg. Om 09:48 rijden we met bus 21 naar Schoonloo waar we om ongeveer 10 uur aan de wandeling beginnen. De route voert vandaag weer door uitgestrekte bossen die af en toe worden onderbroken door stukken hoogveen met vennetjes die vandaag wit omzoomd zijn met bloeiend veenpluis. Steeds komen we stukken oude keienweg tegen. Over het Oranjekanaal, en door het ZweelooŽr veld (met een idyllisch vennetje), komen we bij het Pieterpadmonument. Het monument zelf is foeilelijk, maar het is een goede rustplaats. Alleen regent het vandaag rupsen uit de eiken boven de picknickplaats. Via het Sleenerzand en het Sleenerveld komen we in Sleen waar we om drie uur weer met de auto naar huis rijden.

7. Sleen - Coevorden, 21 km

21 mei 2009

Omdat de overstap van de trein vanuit Coevorden op de bus naar Sleen erg krap is, besluiten we dit keer te vertrekken van station Emmen. Om 09:31 uur nemen we bus 21 naar Sleen, waar we om ongeveer kwart voor tien aan de wandeling beginnen. Het is vandaag een uistekende wandeldag met een temperatuur van ongeveer 20 graden en wat hoge sluierbewolking. Wel hebben we een paraplu bij ons omdat er later buien zijn voorspeld, maar achteraf blijkt dat niet nodig. In en buiten Sleen komen we een grote stoet wandelaars tegen die bezig zijn aan de Drentse Wandelvierdaagse. Dat ziet er wel gezellig uit. De natuur is in enkele weken alweer een stuk verder. De kastanjebomen zijn uitgebloeid, en de eerste jonge kastanjes zitten al aan de boom. Na de uitgestrekte stukken bos van de vorige etappe's vinden we het uitzicht langs de route vandaag erg fraai. We komen door diverse kleine dorpjes zoals Holsloot, Den Hool, De Haar, en Dalerveen. Bij het Drostendiep vindt blijkbaar een herinrichting van het landschap plaats met licht glooiende oevers die uitkomen op een veenachtig terrein. Tenslotte gaat de route door het van Heutzpark op de oude vestingwallen van Coevorden. Om kwart over twee komen we bij het station van Coevorden, waar we onder het genot van een ijsje wachten op de trein terug naar Emmen. Om ongeveer drie uur rijden we met de auto vanaf station Emmen weer naar huis.

8. Coevorden - Hardenberg, 19+1 km

1 juni 2009

Het is vandaag tweede pinksterdag, de eerste dag van de meteorologische zomer, en prachtig weer met een temperatuur van 25 graden. We parkeren de auto bij het station van Hardenberg en nemen de trein van 09:26 naar Coevorden. Twintig voor tien beginnen we aan de wandeling. Het eerste deel gaat langs de rand van het het industrieterrein van Coevorden waar een fraai stukje natuur is aangelegd. Daarna langs akkers en weilanden, langs de Haandrik waar het Overijsselsch kanaal de Vecht kruist, naar Gramsbergen. Nadat we op een terras in Gramsbergen een heerlijke kop soep hebben gegeten gaan we verder met de wandeling langs Ane en het Engelandsche bos naar Hardenberg. De route loopt hier deels langs de drukke provinciale weg wat niet zo fraai is. Maar het stukje langs de Vecht bij Hardenberg is wel weer erg mooi met een aantal pootjebadende runderen in de Vechtcorridor. Tenslotte dwars door Hardenberg naar het station waar we om ongeveer 14:30 uur weer naar huis rijden.

9. Hardenberg - Ommen, 21 km

16 juli 2009

Het is vandaag een prachtige wandeldag met een temperatuur van ongeveer 25 graden in een periode met wisselvallig zomerweer. We parkeren de auto in de buurt van het station van Ommen en pakken om 09:44 uur de trein naar Hardenberg, waar we om ongeveer 10 uur aan de wandeling beginnen. Vanaf het station lopen we over de stuw van Hardenberg en pakken daar de route weer op. De route gaat vandaag voor een groot deel door het dal van de Vecht. In het eerste dorp Rheeze staan een aantal met stro versierde boederijen aan de brink. Daarna volgt een flink stuk door het bos op het Diffelerveld. Bij de stuw van Junne steken we de Vecht weer over en volgen een hele tijd de Vecht op de linkeroever. Hier een daar zijn mooie doorkijkjes in het natuurgebied van het Vechtdal. Dan nog een stukje langs de zandverstuiving door het Zeeserbosch en om 14:45 uur komen we alweer in Ommen. Na een ijsje bij de brug in Ommen toeren we rustig weer naar huis.

10. Ommen - Hellendoorn, 21 km

4 augustus 2009

Het is vandaag een mooie zomerdag met een temperatuur van ongeveer 25 graden. We parkeren de auto in Hellendoorn en nemen om 08:44 uur bus 96 naar het station van Nijverdal. Vervolgens met de trein naar Zwolle (ruim tijd voor een kop koffie) en dan met de trein naar Ommen. Om ongeveer 10:15 beginnen we aan de wandeling. Net buiten Ommen over de Besthmenerberg, en dan langs de Steile Oever bij de Regge. Daarna komt het letterlijke hoogtepunt van vandaag: de Archemerberg. Hoewel "slechts" 78 meter hoog is het uitzicht voor Nederlandse begrippen werkelijk schitterend. Vanwege het heldere weer zijn bv. Zwolle en Meppel op zo'n 30 km afstand duidelijk zichtbaar. Daarna via de Lemelerberg en Lemele een stuk langs akkers en weilanden naar de Eelerberg. En tenslotte over de es naar Hellendoorn. Al met al een van de mooiste stukken van het Pieterpad. Om ongeveer 15:00 uur rijden we weer terug naar huis.

11. Hellendoorn - Holten, 16 km

21 april 2011

Vandaag de zoveelste mooie zonnige voorjaarsdag met een temperatuur van ongeveer 25 graden. We parkeren de auto bij het station van Holten, en nemen om 09:38 de trein naar Nijverdal met een overstap in Wierden. Nijverdal is tegenwoordig eindstation omdat daar een tunnel wordt aangelegd. Dan met bus 96 naar Hellendoorn waar we om ongeveer 10:45 uur aan de wandeling beginnen. Dit stuk van de route loopt geheel over de Sallandsche Heuvelrug. Als we Hellendoorn uitlopen loopt de weg meteen omhoog naar de Hellendoorsche berg. Via de Noetselerberg, langs de Haarlerberg (mooi uitzicht), en over de Holterberg naar Holten. Het is bijna on-Nederlands, al deze heuvels. Om 02:15 zit dit erg fraaie gedeelte van het Pieterpad er al weer op, en lopen we via de Beukenlaan zo het perron van station Holten weer op.

12. Holten - Laren, 15 km

5 mei 2011

De dag begint koud met vorst aan grond en zichtbare schade aan mijn ťťnjarige plantjes en de jonge aardappels van boeren onderweg. We nemen om 09:54 uur bus 54 van Laren naar Holten, waar we om kwart over tien beginnen met een kop koffie met lekkere koek op het terras tegenover het station. Om half elf beginnen we aan alweer een erg mooie wandeling door afwisselend gebied. De glooiende akkers op de Beuseberg, de beukenlaan langs de Schipbeek, en huis Verwolde bij Laren met bloeiende rodendendrons: ze staan allemaal te stralen in de zon. Het is met ongeveer 18 graden redelijk fris maar uitstekend wandelweer. Om half twee zijn we al weer in Laren en rijden we terug naar huis.

13. Laren - Vorden, 14 km

2 augustus 2011

Eindelijk weer een mooie zomerdag met ruim 27 graden. We parkeren de auto bij station Vorden en nemen om 10:16 de trein naar Zutphen, en daarna met bus 54 naar Laren, waar we ongeveer om kwart voor elf aan de wandeling beginnen. De route lijkt wel wat op de vorige: een afwisseling van boerenlandschap met bos. Ook vandaag komen we langs diverse landhuizen en kastelen. En eigenlijk vinden we die stukjes over het algemeen erg fraai. Aangekomen in Vorden nemen we een ijsje in het centrum en lopen vooralsnog niet naar kasteel Vorden waar de route eigenlijk eindigt. Dat komt de volgende keer wel.

Geplande route

14. Vorden - Zelhem, 18 km

bus 23 zelhem (markt) - ruurlo (station) 09:40 - 09:59
trein Ruurlo - Vorden 10:03 - 10:09

15. Zelhem - Beek, 19 km

bus 196 beek gld ('t peeske) - wehl (station) 09:10 - 09:23
trein Wehl - Doetinchem 09:45 - 09:53
bus 23 doetinchem (station) - zelhem (markt) 09:58 - 10:10

16. Beek - Millingen, 20 km

bus 82 millingen aan de rijn - nijmegen (station) 07:40 - 08:10
trein Nijmegen - Arnhem 08:15 - 08:35
trein Arnhem - Wehl 08:50 - 09:14
bus 196 wehl (station) - beek gld ('t peeske) 09:23 - 09:36
Scroll Up

Links: