Romantische Strasse en Vierwoudstrekenmeer

rs-roadsign
Vakantie augustus 2015.

Een autorit langs de Romantische strasse in Zuid-Duitsland, en daarna verder door Oostenrijk naar het Vierwoudstrekenmeer in Zwitserland. In totaal een kleine 2 weken onderweg. Veel toeren over rustige wegen, zo weinig mogelijk snelweg behalve op heenreis en terugreis naar Meppel.

De route verbindt middeleeuwse steden als Rothenburg ob der Tauber, Dinkelsbühl, Nördlingen, Donauwörth, Augsburg en Landsberg am Lech, barokke kunstwerken als de Residentie van Würzburg en de Bedevaartskerk van Wies bij Steingaden met indrukwekkende kastelen als Slot Hohenschwangau en Slot Neuschwanstein bij Füssen.

Officiele website van de Romantische Strasse.

Langs de Romantische strasse nemen we 3 hotels waar we steeds 2 nachten blijven (aan het begin bij Würzburg aan de Main, en halverwege bij Rain aan de Donau, en bij het eindpunt in Füssen aan de Lech).

cropped-vitznau-e1437248968522.jpg
Vierwoudstrekenmeer

Na Füssen gaan we verder, door het Lechtal in Oostenrijk, en via Lech en de Flexenpas naar Liechtenstein waar we overnachten. De volgende dag rijden we via Glarus en de Klausenpas naar Vitznau aan het Vierwoudstrekenmeer. Hier blijven we een midweek.

In Vitznau gaan we vast boottochtjes maken met de Schifffahrtsgesellschaft des Vierwaldstättersees en met de bergtrein naar de Rigi of naar de Pilatus. En ook gaan we natuurlijk een bezoek brengen aan de binnenstad van Luzern.

Hotels:

  1. Tussenstop in Winterberg, Sauerland: Avital Resort
  2. Begin van de Romantische strasse bij Würzburg aan de Main: Kirschberghof Gästehaus
  3. Halverwege de Romantische strasse aan de Donau in Rain: Dehner Blumen Hotel
  4. Bij Füssen aan het eind van de Romantische Strasse: Hotel Bannwaldsee
  5. In Liechtenstein: Alpenhotel-Restaurant Kulm
  6. In Zwitserland aan het Vierwoudstrekenmeer: Hotel Rigi
  7. Overnachting bij Karlsruhe aan de rand van het Zwarte Woud: Hotel Watthalden in Ettlingen

18 augustus 2015, begin van de Romatische Strasse: Wurzburg tot Rottingen

Het zijn vooral de stadjes die je onderweg tegen komt die de Romantische Strasse zo bijzonder maken. Rothenburg ob der Tauber en Dinkelsbühl hebben daarbij wel een erg hoog Anton Pieck gehalte. Heel bijzonder. Maar ook een paar uur in Augsburg is de moeite waard. Indrukwekkend is de Függerei, de eerste sociale woningbouw uit de Middeleeuwen, waar de huur nog steeds minder dan 1 euro per maand is.

Het tweede deel van de Romantische Strasse langs Augsburg is landschappelijk niet erg bijzonder. Na Landsberg am Lech verandert dat langzaam, totdat na Schongau de Alpen opdoemen. Langs het laatste deel staat de Wieskirche. Werkelijk adembenemend als je daar voor het eerst binnenstapt. Heel bijzonder. Op zaterdag natuurljk naar de kastelen, maar om nog een kaartje voor Neuschwanstein te bemachtigen moet je s morgens vroeg uren in de rij, om dan aan het eind van de middag een half uur naar binnen te kunnen. En aangezien we van het hotel een Konigscard hadden gekregen zijn we, als echte Hollanders, voor de gratis attracties gegaan: Museum van de Beierse koningen en een rondvaart op de Foggersee. Daarna natuurlijk nog een terrasje in Fussen.

Op weg naar Zwitserland, maar eerst een stukje Oostenrijk. Door het dal van de Lech omhoog, langzaam toeren, voorbij gereden door veel motorrijders. In Lech even een kijkje genomen waar de koninklijke familie altijd verblijft met de wintersport. Daarna verder over de Flexenpass naar het Klostertal. Na een voortrefelijke lunch op weg naar de overnachting in Liechtenstein. De volgende dag via Glarus over de Klausenpass. De natuur is adembenemend. In Altdorf even gekeken bij het Wilhelm Tell denkmal, en daarna verder naar Vitznau aan de Vierwaldstattersee, waar we een midweek blijven.

Eerste dag aan het Vierwoudstrekenmeer met de boot naar Luzern, wandeling door de oude stad, en s middags met de Cabrio kabelbaan nar de Stanserhorn. En dan met bus en boot weer terug naar Vitznau. Heerlijk weer.

Tweede en derde dag aan het Vierwoudstrekenmeer “goldene rundfahrt” op de twee beroemde bergen aan het meer: de Rigi en de Pilatus. Daarbij ook het hele meer met de veerboten afgevaren.

Tsja, en dan komt het einde van de vakantie al snel weer in zicht. Eerst nog een mooie autorit door Noord-Zwitserland en het Zwarte Woud, langs Titisee en Triberg, naar ons hotel in Ettlingen bij Karlsruhe. Een leuk stadje waar alles in gereedheid werd gebracht voor twee dagen Marktfest. Lekker gegeten bij Der Vogel, waar ze hun eigen bier brouwen. Onder in ieder glas staat “Eentje gaat er nog wel in”, of zoiets. Haha. Morgen nog 600 km Autobahn met Stauprognose. En dan zit de vakantie van 2015 er weer op. We hebben het gevoel dat we ontzettend veel beleefd hebben deze keer.

Route:

2015-route-deel

Google maps: 2-Winterberg-Wurzburg3-Wurzburg-Rain4-Rain-Fussen5-Fussen-Liechtenstein6-Liechtenstein-Vitznau7-Vitznau-Karlsruhe.

2015-route

4 reacties op “Romantische Strasse en Vierwoudstrekenmeer

    • Ja, volgens mij wel. Dit is geen Facebook of zo, waarop je ingelogd bent. Niet zo handig. Bovendien zijn je reacties voor iedereen zichtbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*