Rüggen-Bornholm-Skåne-Sjælland

Krijtrotsen van Rüggen

Een kleine 3 weken vakantie in juni 2018: kort rondje Oostzee, zo’n 1000 km plus de heenreis naar Schwerin en de terugreis vanaf Lübeck. Eerst via Mecklenburg naar het Oost-Duitse eiland Rüggen. Dan met de boot naar het Deense eiland Bornholm. Verder met de boot naar Ystad in Zweden. Na een rondreis door Skåne met de boot naar Denemarken waar we voor een week een huisje op Sjælland (boven Kopenhagen) hebben gehuurd. Aan het eind van de vakantie met de boot via Puttgarden terug naar huis.

Route

We beginnen de reis met een overnachting in Schwerin. Met als trekpleister het sprookjesachtige kasteel van de hertogen van Mecklenburg. De volgende dag rijden we langs de meren van Mecklenburg en Stralsund naar Rügen.

We blijven 3 nachten op Rügen, en hebben kamers geboekt in het Kurhaus hotel in Sellin, met een prachtig uitzicht op de Seebrücke van Sellin (394 meter). Er zijn mooie wandelingen te maken op Rügen, bijvoorbeeld langs de Königsstuhl. Zie Piet Smulders wandelingen en Wandelingen.info voor een overzicht.

En wellicht ook even kijken bij een erfenis uit het verleden: het “Kraft durch Freude” KdF-Bad in Binz-Prora. Ooit bedoeld voor 20.000 vakantiegangers maar de bouw is bij het begin van de 2e wereldoorlog stilgelegd.

Informatie over de busverbindingen: VVR. Er rijdt ook een grappig treintje Rasender Roland van de Rügensche BäderBahn. Bijvoorbeeld van Sellin naar Binz wandelen en dan met het treintje terug.

De reis gaat verder met de boot van de Bornholmer Faergen van Sassnitz naar Rønne (ongeveer 3,5 uur varen).

Bornholm

Op Bornholm zitten we 3 nachten in Hotel Friheden in Allinge (bij de noordpunt van het eiland). Het eiland is niet groot, ongeveer 20 bij 20 km. Hoewel het eiland bij Denemarken hoort, ligt het een stuk oostelijker dan de rest van Denemarken en ligt ongeveer tussen Polen en Zweden.

Van Bornholm varen we in ongeveer 1.5 uur met een catamaran boot (weer met de Bornholmer Faergen) van Rønne naar Ystad in Zweden. Ystad (bekend van Henning Mankell’s “Wallander” boeken) is een klein middeleeuws stadje. We rijden langs de kust van Österlen naar het noordoosten. Onderweg komen we langs Ale Stenar, een beroemd monument dat op Stonehenge lijkt. Verderop, voorbij Simrishamn (met pastel gekleurde huizen) aan de kust, komen we langs het Stenshuvud National Park met een prachtig zandstrand, wandelpaden in het bos, etc.

Wij blijven 2 nachten in Killegården B&B in Kivik. Kivik is een klein vissersstadje, en het centrum van de appelteelt in Skåne. Kijkje nemen bij een “Ciderprovning” van Kiviks Musteri? Daarna reizen we door: vanaf de Zweedse oostkust landinwaarts en blijven we 2 nachten in het Tyringe KurhotellTyringe ligt in Noord-Skåne, omgeven door prachtige hellingen met een gevarieerd landschap. Er zijn veel mogelijkheden om te wandelen, bv. in het bosgebied van Bödkardalen bij de beroemde Radiumbron. Of rond het Finjasjön meer.

En dan verlaten we Zweden alweer. Met de pont van Helsingborg naar Helsingör is het slechts 20 minuten varen. Helsingör is een oude stad die nu (of wellicht later in de week) wel een bezoekje waard is. In Denemarken hebben we voor een week een huisje gehuurd in Gilleleje-Smidstrup aan de noordkust van Sjælland.

Vanuit Gilleleje zijn diverse leuke uitstapjes te maken. Bv. naar Hillerød met het beroemde Frederiksborg kasteel en natuurlijk één of twee dagen naar Kopenhagen. Met de S-tøg E trein ben je in 40 minuten van Hillerød in centrum Kopenhagen.

We reizen terug naar huis met de veerboot van Rødby-Puttgarden en maken eventueel nog een tussenstop in de oude hanzestad Lübeck.